Vad ska vi renovera badrum för när färskvattnet tar slut

Det är inte många som förstår hur stor klimatpåverkan vi har i Sverige (räknat per person). Vi bränner upp mer av jordens resurser än något annat land. Det är rätt så intressant med tanke på att vi är så himla lagom, duktiga och rättfärdiga. Varenda svensk har rent mjöl i påsen och ett nyrenoverat badrum till det. Problemet är inte att vi är ondsinta – problemet är att vi inte tänker efter. Vi vill bara ha det vi vill ha, på ett ganska barnsligt sätt. Vi blir varnade om och om igen av forskare och experter som vädjar oss att sluta konsumera i onödan. Det viftar vi bort som spekulationer och orimligheter. Problemen vi ställer till med börjar bli så pass allvarliga att vi måste ta itu med dem.

Industrin förstör färskvatten

Och det är inte heller enligt någon ondskefull plan – det är för att tillgodose våra ”behov” – så länge vi handlar så producerar industrin. Jag tror inte att det sitter någon elak ärkeskurk bakom spakarna. Jag tror att det är våra fina blåa svenska ögon som inte vill se problemen i samhället och som inte vill se problemen i världen. Vi vill hellre se på Ernst när han gör ett par fina ljusstakar av några gamla brädor och badrumsrenovering med drava. Det är så skönt att slippa se verkligheten. Låt oss bara renovera badrum och se på TV, jobba med något vi hatar och plocka ut bonus till jul så att vi kan handla extra mycket. Desto mer vi handlar desto mer färskvatten förstörs för att aldrig återskapas igen.

Färskvatten kommer att bli en lyxvara

Om vi fortsätter i den här takten dröjer det inte många år innan det blir helt onödigt att renovera badrum eftersom färskvattnet tagit slut. Det enda färskvattnet man får tag på då är det som tappats i flaskor och som är så pass dyrt att bara de som tillhör överklassen har råd med dem. De fattiga kommer tyvärr att törsta ihjäl om de ska renovera i stockholm om de inte dött av svält eller naturolyckor innan dess. En badrumsrenovering i taget för oss närmare en miljökollaps som kommer att bära med sig värre konsekvenser än en ekonomisk kollaps. Vi står vid en korsning och det är dags att välja väg – skall vi stötta industrin in i vår egen undergång eller skall vi börja värna om naturen som håller oss levande?