Därför ska du granska din takläggare

Byggbranschen utgörs tyvärr av en hel del oseriösa företagare och däribland finns flera takläggare. Är man i behov av en reparation eller ett helt nytt tak ska man därför vara väldigt noga när man anställer någon. Det rapporteras ofta om halvfärdiga eller dåligt utföra jobb där kunden dessutom betalat alldeles för mycket än vad som är rimligt. Det finns alltså många anledningar till att ganska sin takläggare innan man låter denne påbörja jobbet med ditt tak för att veta att man i slutändan ska få det man betalar för.

Många fuskbyggare

Oavsett var i landet man bor så finns det oseriösa hantverkare som är verksamma inom flera olika områden. Takläggare är en yrkesgrupp där det förekommer fuskbyggare och risken när man anlitar en oseriös firma är att dom inte lever upp till vad dom lovar. Det är inte ens säkert att dom lever upp till dom krav som finns, utan dom genomför arbetet så snabbt som möjligt, för så mycket pengar som möjligt utan att lämna några garantier. Risken med ett dåligt utfört takarbete är att det inte håller tätt vilket med stor sannolikhet kommer leda till stora fuktskador i hela huset. Fuskbyggarna tar många genvägar under arbetets gång vilket såklart leder till ett dåligt och osäkert resultat.

Svart arbetskraft i branschen

Inom yrkesgruppen takläggare förekommer även en hel del svart arbetskraft. Det vill säga att firman inte anställt sina medarbetare eller att det inte ens finns en registrerad firma över huvud taget. Dom tar på sig några jobb under sommaren då trycket är som högst för att sedan gå upp i rök. Det kan även röra sig om utländsk arbetskraft som är anställda på otroligt dåliga villkor och knappt får betalt för det jobb dom gör och man ska givetvis akta sig för att bidra till sådana firmor också.

Granska noggrant

För att granska en takläggare finns det flera saker man kan göra. För det första ska man alltid kontrollera så att det finns en godkänd F-skattsedel från Skatteverket, annars finns det helt enkelt inget riktigt företag. Kontrollera även om firman tillhör någon branschorganisation, det gör dom flesta seriösa hantverkare och det är en bra fingervisning av https://takläggarestockholmslän.se att gå efter. Man kan även gå in på Råd & Röns hemsida och kolla efter svartlistade företag som man redan från start bör undvika. Nedan följer ytterligare några bra tips att följa i samband med takbyte- eller renovering.

Checklista för att undvika fuskbyggare

-Be om referenser för liknande arbeten. Hur har dom utförts och hur nöjda var kunderna?

-Betala aldrig någon handpenning i förväg

-Ta offerter från flera firmor. Se upp med både höga och låga priser

-Se till att det finns ett skriftligt avtal för arbetet som ska utföras

Sommaren är den vanligaste tiden för ett takbyte och det är även då dom oseriösa hantverkarna dyker upp. Många kommer förbi och knackar på för att erbjuda sina tjänster direkt på plats och det är ännu en sak man bör undvika. För att slippa dåligt utföra jobb ska man alltid granska det företag man tänk anlita, för att försäkra sig om att inte bli lurad.