Att jobba på webbyrå

Med en allt mer digitaliserad tillvaro och där företags närvaro på internet är avgörande för dess existens har även antalet arbetstillfällen inom IT-världen ökat kraftigt. En bransch som växer är webbyråer som idag gör betydligt mer än enbart att skapa en välfungerande hemsida.

Utbildning – eller egenlärd

Jobbar du på en stor webbyrå kommer du dela lokal med allt från programmerare och grafiker till säljare och Adwordsspecialister. I detta fall försöker man möta kundens totala behov av digital närvaro. Men bred kompetens kan även de mer komplexa webbplatserna byggas upp samtidigt som man både underhåller och marknadsför dessa.

Det går därmed inte att säga direkt vilken utbildning på stockholmswebbyrå. Jobba var du vill – Om du tillåtssom krävs eftersom det är helt är beroende på vad man vill jobba med inom byrån. En del arbetsuppgifter kan man själv ha studerat kunskapen till medan andra nästan alltid kräver högskoleutbildning. I utbildningarnas information brukar det framgå inom vilka områden man sedan kan söka jobb.

Då det mesta arbete som utförs är digitalt finns möjligheten för distansarbete. Är detta något du premierar bör du ta upp det redan på arbetsintervjun och fråga vilka förutsättningar som finns för att jobba hemma eller på annan ort. En del företag är mycket flexibla och kräver enbart att ett arbete ska vara klart en viss tid, eller har bara löpande jobb mot kunden. Andra vill samla alla anställda på en arbetsplats för att kunna gå igenom de olika projekten och skapa en tydligare teamkänsla.

Hög lön – oavsett arbetsuppgift

Generellt har de som jobbar på en webbyrå högre lön än medellönen i Sverige. Men självklart är det avgörande av vilka andra arbetsförmåner som ges samt vilken arbetsuppgift man har. De som är projektledare får överlag mest. Men har man en spetskompetens inom exempelvis programmering kan det i vissa fall innebära att man tjänar mer än sina kollegor.

Unionen har en sammanställning kring lönenivåer inom olika branscher och där hittas bland annat projektledare inom IT-världen. Här anges att löneintervallet ligger på 34 000 kr till 55 000kr. Ett brett intervall där erfarenhet, inriktning, ålder, utbildning och arbetsuppgifter bland annat kan spela in.

Det finns även webbyråer som valt att inte lägga fokus på lönen utan istället väljer att locka till sig anställda med andra förmåner. Genom att ge ca 36 000 kr i lön kommer man inte över gränsen för statlig inkomstskatt. Istället kan extra semesterdagar ges, flexibla arbetstider eller att man får extrainbetalningar till tjänstepensionen. Att jämföra lönerna blir inte helt lätt eftersom man måste se på alla förmåner som ges.

Lätt att få jobb – eller starta eget

Med rätt utbildning eller god erfarenhet av branschen ska det aldrig vara svårt att hitta ett jobb på webbyrå. Detta åtminstone om man väljer att söka jobb i en storstad. Här är det minst sagt programmerare ett bristyrke. Men fundera även på om du hellre vill starta eget. Första åren kan vara tuffa med att hitta kunder men en väg framåt kan vara att specialisera sig mot en viss kundgrupp och primärt vända sig till kunder i sin egen stad.